18 Aralık 2009 Cuma

EVLİLİK YAPACAKLARA - EVLİ OLANLARA HİTABEN ; Biz niye? evlendik

KARI KOCA İLŞKİSİ ( Biz niye? evlendik )

1-İnsan insan ilişkisi 2-Müslüman Müslüman ilişkisi

3-Beden cinsel ilişki 4-Arkadaş sahabe ilişkisi

5-Dost dost ilişkisi 6-Akraba yakın ilişkisi

7-Sırdaş sırdaş ilişkisi 8-Sevgili sevgili ilişkisi

9-Dava yoldaşı ilişkisi 10-KADER BİRLİĞİ

Bir evlilikte insani ilişki oturmamışsa kurulmamışsa evlilik ilişkisi nasıl kurulsun ? ilk şart cinsiyetten öte insan ilişkisi kurmaktır. İnsan yerine koymak insan değeri vermek gerekir en önce. Toplumda sorunlu evlilikler de madur olan tarafın yada tarafların ilk şikayet ettiği şeylerden biridir ; “BENİ İNSAN YERİNE KOYMUYOR Kİ ? EŞ OLARAK HANGİ ANLAŞMA YOLUNU BULACAĞIZ ?” bu cümle aslında her şeyi özetler nitelikte…

Müslüman elinden dilinden emin olunandır (h.ş.) ve tüm Müslümanlar kardeştir, Müslümanlar birbirini sever .Ümmet olmanın şartlarından ilkidir , evliliğin ikinci ilişkisidir.Bir evde kimin ne dediğinin değil Allahın ne dediğinin de önemli olmasını da sağlar.


Ve muhabbet evliliğin temelidir ; insanın sürekli yaşadığı kişilerle en temel ihtiyacı “konu-şa-bilmektir”. Muhabbet aynı dili konuşabilmektir , aynı frekansa sahip olmaktır,ayrı telden çalmamak ,Onun yüreğini anladığını ve kendi yüreğini anlatabildiğini his etmektir.Çoğu zaman söze bile gerek kalmaz , konuşabiliyorsan…Muhabbet Allahın vedud isminin bir parçası,insanda tecelli etmiş halidir.Muhabbet ; yakıtı... ibadet ; motorudur Evliliğin…Ve muhabbetin sürekliliğini sağlayan 3 ana unsur ADALET –ŞEFKAT-NAFAKA dır.

Kadın ve erkek birbirinin KULLUĞUNUN tamamlayıcısıdır.Bu niyetle evlilik kurarsan evlilik NAMAZ kılmak gibi olur,cennet olur,ibadet olur.HAYAT (EVLİLİK) İBADET OLMAZSA CİNAYET OLUR.Evlilik kulluğu tamamlayan bir araçtır.Bedensel ihtiyaçlar (cinsellik) insana verilen dünyevi bir nimet,bir ödüldür.Amaçla aracı karıştırmamak gerekir.


Arkadaşlık tek kelime ile paylaşmaktır .birbirinize SAHABE gibi arkadaş olun.En güzel örneğidir Onlar.Ve Eşinize dost olun…dost size yüreğinizin gizli köşelerini açtırabilendir.Anne – baba en değerli akrabadır.Eşinize yeri geldiğinde bir anne yeri geldiğinde baba ,kardeş ,akraba yakın olun bu gönül bağınızı kandan da öte götürür.

Sır,insanın içindeki gizlisi değil kendi gibi bir başkası ile yapabildiği,konuşabildiğidir. Sırdaşlık sırrın sırrına ermektir.Eşinize sevgili olun öyle ki “EN SEVGİLİYE” sizi yaklaştıracak en sevgili olsun.Ona ONU (ALLAH) hatırlatabilmektir sevgili olmak.

Hedefiniz uzun olursa , evliliğiniz de o nispette uzun olur; Biz niye? evlendik sorusuna sadece kavuşmak için cevabını veriyorsanız o vakit kavuştuğunuz zaman herşey biter . Neden ? Hedef çok kısa olduğu için…Hedefiniz “DAVA” nız ise ve eşiniz dava yoldaşınız ise son nefese kadar gidecektir bu yoldaşlık. çünkü BU DAVA BİTMEZ , hedefi davası olanın ; hedefi değişmez.Bu zaman zaman yaşadığınız problemlerde birbirinize tahammul etmenizi fedakarlık yapmanızı da sağlar.Dava yoldaşı olanlar Kader birliğini kabul etmiş olanlardır.

EVLİLİK ; 1- kulluğu tamamlamak 2- neslin devamını sağlamak

3- hayatın paylaşımı 4- bedeni ihtiyaç (cinselliği) fıtri ihtiyaçların temini 5- huzurun temini dir.

Müslümanın evliliğin ; Davası iddia duası olmak zorundadır.

Evliliklerin sağlıklı yürümesi için Gönül – Amaç –İş – Mekan Birliği gerekir.Elinizden geldiğince bunu sağlamaya çalışın.

NİYET METOD GAYRET ; evliliklerde ki sorunları çözmek için şarttır.

Niyetiniz gerçekten sorunu çözmek , metodunuz karşı tarafa uyugun doğru metod olursa gayretiniz eksik yada bozuk olmazsa problemlerinizin çoğunu hal edebilirsiniz.

Her zaman aktif açık iletişim yapın ; iletişim eksikliği sorunların sadece çoğalmasını sağlar.


İNSAN EKMEKLE DOYAR EMEKLE BÜYÜR SEVGİYLE YAŞAR

EŞLER ARASI İLİŞKİYİ ALLAH DÜZENLEMEZSE ŞEYTAN DÜZENLER


“21_ O'nun işaretlerinden biri de, sizi cezbeden kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranıza sevgiyi ve şefkati yerleştirmesidir: bunda, kuşkusuz, düşünen insanlar için dersler vardır!”

Rum suresi

“6_ Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.”

Tahrim suresi


NURDAN SELEN Alıntılardan derlenerek hazırlanmıştır

____________________________________________________



NOT : KİTAP TAVSİYESİ … yazar : SİBEL ERASLAN adı : ÇÖL DENİZ

yayınevi : TİMAŞ ( HZ HATİCE yi ve HZ MUHAMMED ile olan evliliğini ONLARIN AŞKLARINI anlatan mükemmel bir kitap)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Motoru