18 Aralık 2009 Cuma

Dini Nikahın Yapılma Zamanı İle İlgili SORU-CEVAP

Soru : Aynı şehirde oturuyorlarmış. Araya girenler vasıtasıyla tanışmışlar, karşılıklı gidiş gelişlerden sonra nihayet anlaşmış, hatta sözleşmişler de...
Kaynak : yorumla.net - Linkleri Sadece Kayitli Uyelerimiz Gorebilir. Uye Olmak Icin Tiklayiniz...

Artık gerekli olan hazırlıklar tamamlandıktan sonra sıra resmî nikâha gelecekmiş. Ancak, resmî nikâh ne zaman olacak, onu pek kestiremiyorlarmış. Bu sebeple resmî nikâhı beklemeye gerek yoktur, diyerek hemen dinî nikâh yaptırmak istemişler. Lakin kız tarafı buna razı olmamış. “Hazırlıklarınız tamamlansın, resmî nikâh safhasına iş intikal etsin, ondan sonra dinî nikâhınızı da yaparsınız, daha işin başında dinî nikâh yapılmaz!” demişler.

Bu karşılıktan pek memnun olmayan genç, sorusunu şöyle sormuş, diyor ki:

-Biz nişanlıyız, resmî nikâha kadar birbirimizi daha iyi tanımak için dinî nikâh yaptırıp mahremiyeti aradan kaldırmak istedik. Bu tanışma sırasında bir uyuşmazlığımız ortaya çıkarsa işin başında iken geri dönelim, dedik. Neden izin vermiyorlar dinî nikâha? Bu daha uygun olmaz mıydı birbirimizi tanımak için?

Cevap:Efendim, bu sorunuzun cevabı maalesef bence pek olumlu değildir. Daha uygun olmaz, diye cevap vermek zorundayım. Şöyle ki:

Birbirinizi tanımak için mutlaka dinî nikâh yaptırmanız gerekmez. Nikâh yapılmadan da üçüncü şahısların yanında, aile içinde ya da herkese açık olan umumi mekânlarda rahatça konuşup tanışabilirsiniz. Hayat anlayışınızı sıralayabilirsiniz, özelliklerinizi, titizliklerinizi, beklentilerinizi, vazgeçilmezlerinizi olanca açıklığıyla ortaya koyabilirsiniz. Aynı rahatlık içinde muhatabınızı da dinleyebilirsiniz. Onun da beklentilerini, özellik ve titizliklerini, vazgeçilmezlerini öğrenebilirsiniz. Böylece ileride anlaşamayacağınız taraflarınız ortaya çıkarsa, bu zıtlıkla kurulacak bir yuvanın mutluluk getirmeyeceğine kani olursanız, kimseyi rahatsız etmeden, özellikle kız tarafının itibarına şaibe düşürmeden görüşmeyi keser, sessizce geriye çekilebilirsiniz...

Henüz nikâh yaptırmadığınızdan dolayı mehir ödemek zorunda da kalmazsınız, kızcağız da iddet beklemek gibi mükellefiyetle karşılaşmaz.

Aradaki mahremiyet sebebiyle birbirinize mesafeli muhatap olduğunuzdan, el ele, göz göze gezip tozduğu birinden ayrılmış gibi bir itibar aşınması da söz konusu olmaz. Zaten mahremiyet mesafesi koymanın en büyük koruyucu faydası da burada meydana çıkar.

Nikâh yapmış olsaydınız sonuç bu kadar kolay ve şaibesiz olmazdı. Önce erkeğin boşamama riski ortaya çıkardı. Sonra kızcağız evlenip de boşanmış biri durumuna girerdi. Bu da başından nikâh geçmiş bir dul durumuna düşürürdü. İşte buna benzer birçok olumsuzluklarla karşılaşmamak için nişanlılık dönemi tanışma dönemi olarak kabul edilir, taraflar birbirlerine mahremiyet ölçüleri içinde mesafeli muhatap olurlar, daha işin başında iken dinî nikâh yapıp da emrivakilerle birbirlerini zor durumda bırakmazlar..

Dinî nikâhı resmî nikâha kadar tehir etmeyi özellikle kızın itibarının korunması açısından faydalı görenler çoğunluktadır. Çünkü dinî nikâhın taraflara yüklediği karı koca mükellefiyeti kanunla teminat altına alınamadığından, bir anlaşmazlık çıkması halinde oğlan kolayca devreden çekilmekte, kızın kaybolan hakkını kanunla elde etme imkânı da bulunmamaktadır. Bundan dolayı tarafların haklarını koruma altına alacakları resmî nikâha kadar dinî nikâhı beklemesinde faydalar vardır, diyenler çoğunluğu teşkil etmekteler.

Hemen ilave edeyim ki, her kaidenin istisnası olacağı gibi bunun da istisnaları olabilir. Sizler sağlam bir tutum ve duruş içinde istisna teşkil edebilirsiniz. Ona bir diyeceğimiz olamaz. İstisnalar hep müstesnadırlar.

Alıntı:(Ahmet Şahin-Zaman)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Motoru